Pages

Monday, February 28, 2011

Tabahkan hatimu....
Kehidupan kita seringkali diuji dengan pelbagai dugaan dan cabaran... bagaimana pula kita menghadapinya...?Semoga dengan ayat-ayat Al-Quran ini dapat memberikan kita kekuatan dan semangat untuk terus berjuang....

KENAPA AKU DIUJI?

• Surah Al-Ankabut ayat 2-3
"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?
Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. "

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU
IDAM-IDAMKAN?

• Surah Al-Baqarah ayat 216
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. "

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
• Surah Al-Baqarah ayat 286
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

RASA KECEWA?
• Surah Al-Imran ayat 139
" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman. "

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
• Surah Al-Imran ayat 200
"Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung."

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
• Surah Al-Baqarah ayat 45
"Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',"

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
• Surah At-Taubah ayat 111
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka."

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
• Surah At-Taubah ayat 129
"Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal "

AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
•Surah Yusuf ayat 87
"dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. "

Surah An-Nisaa' ayat 86
"Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah(dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu."


***********
Bersabarlah atas setiap dugaan yang menimpa...
pape maslah kita..jgn fikirkan ianya terlalu besar..hadapi dengan tenang dan berserah kepada Allah...tapi mcm mana nak tenang...?mm baca quran dan selawat keatas Nabi serta Istighfar byk2..inshaAllah akan terasa ketenangan tu...
 jgn takut unt hadapi sebarang masalah dan cabaran hidup..hidup kita umpama laut..yang sentiasa ada ombak dan badai..hadapi dengan penuh kekuatan dan semangat..pastinya ia akan mematangkan kita...yang paling penting..andai hubungan kita dengan Allah dijaga pastinya hubungan sesama manusia akan terjaga..

No comments:

Post a Comment